logo Mincke van Schuppen Uitvaartbegeleiding uitvaart Veenendaal Ede en omgeving
 
 
 

Regelen van een uitvaart

Van het uitspreken van je wensen voor je uitvaart tot het regelen van de uitvaart van een geliefde. Er komt zoveel bij kijken. Aan de hand van onderstaande korte filmpjes hoop ik je uit te kunnen leggen waar je allemaal mee te maken krijgt bij het regelen van een uitvaart. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

 
 

Wensgesprek

Laten we nou eens meer praten over uitvaarten, over dood gaan, sterven. Wat zijn je wensen met je lichaam als je er niet meer bent? Wil je begraven worden of gecremeerd? Een wade, een mand of een kist. Een groot bloemstuk of een bloemenritueel. Er zijn zoveel mogelijkheden. Het is zo belangrijk om met elkaar hierover in gesprek te gaan. Of je nu jong of oud bent. Wensen uitspreken en vastleggen is ook voor je nabestaanden van grote waarde.

 
 

Wat nu

Eigenlijk brengt het overlijden van iemand alles terug tot de kern waar het in het leven om draait. Het is zo belangrijk je te realiseren dat dit de laatste week is die je met elkaar doorbrengt. In deze week gaan we met elkaar een afscheid creëren wat voor iedereen passend en waardevol is.

 
 

Kinderen, Jongeren & Rouw

Kinderen, jongeren en rouw is ingewikkeld als je zelf als ouder ook verdriet hebt. Kinderen gaan in verschillende situaties anders om met rouw en verdriet. En als ouder wil je dat het goed met je kind gaat. Als er verdriet is, is het belangrijk dat je dicht bij elkaar blijft staan. Hoe mooi is het om samen te kijken wat een kind nodig heeft in deze situatie.

 
 

Rituelen & Rouw

Rouw is niet te pakken. Het is het ene moment en dan opeens is het weer weg. We willen graag weten wat we moeten voelen met rouw maar dat bestaat niet. Het is fijn om te weten dat als we verdriet hebben dat we mensen hebben die naast ons staan. Ons troosten. Een ritueel ontstaat vaak in de week voor het afscheid, om je houvast te geven voor het leven wat erna gaat komen.

 
 

Kosten & Verzekering

Er zijn verschillende opties om verzekerd te zijn voor je uitvaart. Dit kan een kapitaalverzekering zijn: een bedrag wat wordt uitgekeerd bij overlijden. Of je hebt een verzekering in natura. Deze zal in natura uitkeren, maar de verzekeraar is ook wettelijk verplicht een bedrag uit te keren als je de uitvaart wil laten verzorgen door een andere uitvaartonderneming. Dat zal minder lijken, maar in praktijk ligt dit een beetje anders. Maar je kunt altijd zelf kiezen voor een uitvaartonderneming waar jij je prettig bij voelt.

 

Verzorging

De verzorging van iemand die is overleden is misschien wel een van de belangrijkste dingen in de week van afscheid nemen. En hier moet je ook meteen over nadenken. Wil je meehelpen met de verzorging of laat je dat over aan een ander. Het kan soms spannend zijn om mee te helpen maar het kan ook heel erg helend werken. Niets moet hierin en alles mag.

 

Beeldmateriaal: Tessa Steenbergen